Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så behandlar du springmask hos barn!

Springmask, även kallat mask i magen är en tarmparasit som är vanligast hos barn. Att ha springmask är inte farligt men kan ge jobbiga besvär, som klåda i rumpan. Springmask behandlas med receptfria läkemedel och noggrann hygien. Här kan du läsa mer om hur du behandlar springmask samt tips på hur du undviker att få det igen.

Springmask hos barn

Springmask är en tarmparasit som lever i människans mag- och tarmkanal. Smittan drabbar framför allt barn, men kan även drabba vuxna. Det kan kännas obehagligt att ditt barn har drabbats av mask i magen men det är helt ofarligt. Springmask är särskilt vanligt hos småbarn i 3- till 6-årsåldern. Detta beror på att det lätt smittar mellan barn som leker nära och delar leksaker.

Symtom vid springmask

Det är inte alltid som springmask ger tydliga symtom vilket betyder att du eller ditt barn kan vara smittat utan att känna några besvär. Ett vanligt symtom är intensiv klåda i rumpan, framför allt på kvällen och natten. Små barn som drabbats av springmask har ofta svårt att sova och visar att de har besvär genom att glida runt på stjärten eller sparka mycket med benen. Andra vanliga symtom är:  

  • Rodnad och irritation runt ändtarmsöppningen  
  • Klåda och svullnad runt slidöppningen, ibland kan ägg och maskar komma in i slidöppningen och även orsaka klåda där  
  • Små, gulvita maskar kring ändtarmsöppningen eller i avföringen. Ibland kan du även se äggen som små vita prickar

Hur smittar springmask? 

Springmask sprids via maskens ägg som finns naturligt i vår miljö. Äggen kan finnas i damm, i sängkläder, leksaker eller andra ytor. Springmask smittar genom att barnet får maskägg på fingrarna som det sedan stoppar i munnen och sväljer. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig till ändtarmen där de lägger nya ägg.

Hur blir man av med springmask?  

För att bli av med springmask behövs vanligtvis behandling med läkemedel mot springmask. En mycket noggrann hygien är också väldigt viktigt för att bli av med springmask.

Behandling med läkemedel

När du behandlar springmask är det bra om alla som bor tillsammans behandlar sig samtidigt. Det finns två olika typer av receptfritt läkemedel mot springmask, Pyrvin eller Vermox. Det tar ett till två dygn för läkemedlet att passera mag-tarmkanalen. Då är larverna och maskarna oftast helt borta, men inte äggen. Behandlingen behöver upprepas en gång till efter två veckor, eftersom läkemedlen inte påverkar äggen. När du behandlar springmask är det bra om alla som bor tillsammans behandlar sig samtidigt. Det är vanligt att fler i samma hushåll har springmask utan att känna av några besvär.  

Behandla med Pyrvin

Pyrvin finns som tabletter till vuxna och barn som väger mer än 10 kilo. Du kan använda läkemedel med pyrvin om du är gravid och vid amning.  

Behandla med Vermox  

Vermox innehåller det verksamma ämnet mebandazol. Vermox finns som tabletter och i flytande form för vuxna och barn över två år. Du som är gravid behöver först kontakta en läkare för att för att veta om du kan ta läkemedel innehållande mebendazol. Vid amning går det bra att använda Vermox. Kontakta gärna en av våra farmaceuter om du känner dig osäker eller har några frågor.  

Behandla med god hygien  

Det är viktigt att vara noggrann med hygien om du eller ditt barn har springmask för att minska risken att äggen sprids. Om ni inte kan behandlas med läkemedel av olika skäl, är det extra viktigt att följa dessa råd: 

  • Tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt efter toalettbesök och före maten. Använd dig av flytande tvål och egen handduk 
  • Tvätta sängkläder, kläder, handdukar och gosedjur ofta och tänk på att använda separata handdukar om ni är flera i familjen  
  • Tvätta rumpan och huden runt ändtarmsöppningen varje dag 
  • Sov i pyjamas eller tighta byxor 
  • Rengör toalett och handfatet, helst varje dag  
  • Dammsuga eller dammtorka badrum och sovrum dagligen 
  • Tvätta husdjur, eftersom äggen kan finnas i djurets päls 

 

Barn som har springmask behöver inte stanna hemma från skola eller förskola. Däremot kan vissa kommuner eller förskolor ha egna riktlinjer vid springmask så var noga med att informera personalen.  

Vad händer om man inte behandlar springmask?

Masken lever mellan två till sex veckor och dör av sig själv, även utan behandling. Troligtvis hinner masken lägga nya ägg innan dess. Därför är risken stor att barnet får springmask igen om det inte behandlas. 

När ska man söka vård?

Kontakta vårdcentralen om:  

  • Besvären inte försvinner trots behandling med läkemedel två gånger med två veckors mellanrum  
  • Barnet som behöver behandling väger mindre än 10 kilo  

2023-02-22 08:29:02

Lisa Karlsson

Kontakta oss