Tandköttsinflammation, eller gingivit som det också heter, är en inflammation i tandköttet som orsakas av bakterier. Vanliga symtom är värk, blåsor och rött, irriterat och blödande tandkött. Det går oftast att behandla hemma med tandkräm, munskölj, munhålelösning och munhålegel. Här hittar du allt för att förebygga och behandla tandköttsinflammation! Välj bland märken som Parodontax, Flux, GUM och flera!
Blödande tandkött kan vara tandköttsinflammation
Tandköttsinflammation är en mild sjukdom i tandköttet som i tidigt skede är ofarlig och går att behandla helt. Obehandlad tandköttsinflammation kan dock leda till problem som tandvärk och i värsta fall tandlossning. Därför är det viktigt att behandla tandköttsinflammation redan från början vid första symtomen. Bäst är det att förebygga inflammationen med en god munhälsa och goda vanor.
Gingivit, som det egentligen heter, orsakas ofta av en bakteriebeläggning på tänderna, så kallat plack. Ofta bildas också små fickor mellan tanden och tandköttet där bakterierna sätter sig. Tandköttet blir ömt, svullet, inflammerat och rött och det är vanligt att det börjar blöda. Blödande tandkött är ett vanligt problem vid tandköttsinflammation och det bör tas på allvar. Ett friskt tandkött blöder inte, trots att många verkar tro att det tillhör vanligheterna.
Du kan själv behandla tandköttsinflammation i ett tidigt skede genom att använda en bra tandkräm kombinerat med munskölj, munhålelösning eller munhålegel. Om du har stora problem bör du uppsöka din tandläkare eller tandhygienist för att få medicin.
Förebygg och behandla tandköttsinflammation
Det bästa är att förebygga inflammationen innan du får problem. Detta gör du genom att ha goda vanor och vara noga med din munhälsa. Använd en bakteriedödande fluortandkräm som tar bort plack och borsta med den två gånger dagligen. Borsta med mjuka rörelser och var noga med att du når alla tänderna. Använd en mindre tandborste om du har svårt att nå de små utrymmena.
Kom ihåg att använda mellanrumsrengöring regelbundet. Använd gärna en antibakteriell gel tillsammans med din mellanrumsborste. På så vis får du bort bakterier även mellan tänderna där inte tandborsten når. Gelen förhindrar också att bakterierna får fäste igen.
Skölj gärna med en antibakteriell munskölj för att förebygga bakterieansamlingar och plack. Dessa finns i olika varianter både med och utan fluor. Fluor stärker tandytan och förhindrar bakterier och karies. Ofta används även klorhexidin eller någon annan typ av milt antibakteriellt ämne för att förhindra uppkomsten av bakterier.
Om du har tandköttsinflammation med milda symtom kan du behandla den själv hemma. Det gör du enklast genom att vara noga med tandborstning och mellanrumsrengöring. Det är vanligt att tandköttet blöder när du börjar använda mellanrumsrengöring, men det är bra om du fortsätter. Använd också en antibakteriell munskölj eller munhålelösning för att förhindra att bakterierna förökar sig.