Ceylonkanel, mald
från Powerfruits av 100% äkta Ceylonkanel med låg halt av kumarin. En kanelsort med hög kvalitet, hälsobringande effekter och god smak.
Kanelen från Powerfruits kommer från Indien/Sri Lanka och är den mesta kända och populära kanelen. Den har flera hälsobringande effekter genom bland annat en riklig mängd av antioxidanter. Flera oberoende studier har visat att kanel positivt påverkar blodsockerregleringen, insulinkänsligheten, andningsvägar och matsmältningen. Dessutom verkar ceylonkanel inflammationshämmande.
Hur mycket kumarin innehåller kanel?
Ceylonkanelen innehåller mycket mindre mängd av kumarin, det ämne som man tror kan orsaka leverskador vid överdosering. Vanlig ”kökskanel”, den sk Cassiakanelen innehåller mellan 2,700 mg – 3,500 mg kumarin per kg. Motsvarande siffra för Powerfruits ekologiska Ceylonkanel är 17 mg kumarin per kg. Det generella rådet är dock att man inte bör äta mer än en tesked kanel om dagen.
Kanel
Kanel är i själva verket bark från olika sorters kanelträd. Barken skalas av, rullas och torkas eller mals till pulver. Kanelen från Indien/Sri Lanka växer vilt och går under det latinska namnet Cinnamomum Zeylanicumm (Det botaniska namnet är Cinnamomum Verum). Kanel användes redan av grekerna år 50 f.Kr. Kryddan omnämns i Nya Testamentet och det finns skrifter som visar att kanel fanns i Sverige år 1328.
Användning: Kanel som krydda kan användas i all oändlighet. Förutom de vanligaste användningsområdena som bakning fungerar kanel fint i olika köttfärsrätter, biffar, köttgrytor, såser eller varför inte i kaffet som en extra lyxig touch?
Näringsvärde per 100 gram
Energi: 272 kcal
Protein: 4 gr
Kolhydrater: 56 gr
- varav socker: 33 gr
Fett: 3 gr
- varav mättat fett: 1 gr
Fibrer: 24 gr
Kumarinhalt: 19,5 mg / kg
Ceylonkanel (EKO) Kan innehålla spår av nötter.