Skavsår och blåsor kan förstöra en hel dag eller till och med en hel semester, även om de är små. Skavsår orsakas ofta av skor eller där huden påfrestas. Ibland uppstår också blåsor som gör ont och är obekväma. Här hittar du allt inom förebyggande och behandling av skavsår och blåsor som filtringar, plåster och stift. Välj bland märken som Compeed, Salvequick, Scholl och fler!
Förebygg och behandla skavsår på hela kroppen
De flesta har nog fått känningar av skavsår någon gång, kanske från ett par skor som gav skoskav. Kanske har du också fått skav på andra ställen som mellan låren, i ljumsken, mellan skinkorna och mellan tårna. Skavsår uppstår ofta där fuktig hud skaver mot något annat, till exempel skor, kläder eller annan hud. Ett skavsår brukar bli lite rött, irriterande och brännande och dunka. Det påminner lite om ett brännsår, vilket det på sätt och vis blir av friktionen.
Det bästa är att undvika skavsår från början för att slippa dem helt. Det gör du bland annat genom att hålla huden torr och ren samt genom att undvika friktion. Undvik skavsår på fötterna genom att ha torra och rena fötter och strumpor. Använd strumpor i ett material som andas, till exempel syntet eller ull. Byt dem ofta och lufta fötterna emellanåt.
Du kan också använda dubbla strumpor eller tejpa fötterna. Då blir friktionen mellan tejpen och strumporna istället för på huden. Använd en speciell hundvänlig tejp eller ett skavsårsplåster. Vanliga plåster sitter inte lika bra och kan leda till mer obehag. Om du har skav någon annanstans på huden kan du testa ett stift eller lotion som minskar friktionen. Ta hand om skavsåret så fort du börjar få lite känningar. Det kommer inte gå över!
Om du redan fått ett skavsår kan du använda ett skavsårsplåster för att avlasta området. Plåstret hjälper också huden att läka och ger lite dämpning för att inte slita mer på huden. De är bäst lämpade för skoskav och finns för både hälar, tår och i flera storlekar.
Blåsor på fötterna
Ibland uppstår också blåsor om huden påfrestats. Blåsorna bildas när översta hudlagret lossnar och en plasmaliknande vätska fyller tomrummet. Vätskan ger också ett skydd mot den utsatta vävnaden under det översta hudlagret. Ibland kan det också synas lite blod i blåsorna.
Det kan vara frestande att ta hål på blåsan, men det är bäst att låta bli. Om det går hål på blåsan ändå kan du tvätta den med ljummet vatten och tvål. Smörj med en antibakteriell salva och se till att området rent. Använd gärna en filtring för att avlasta om det gör ont.
Du kan också använda ett skavsårsplåster eller ett plåster för blåsor. Se till att området är rent och torrt när du sätter på plåstret och låt det sitta tills det börjar släppa självmant. Blåsan läker under plåstret. Om du börjar få irritation, rodnad, varbildning och sårbildning bör du söka vård. Sök vård om du har diabetes och får problem med skavsår eller blåsor på fötterna.