Hästar drabbas ibland av mask i magen och behöver då behandlas med avmaskningsmedel. Dessa är alltid receptbelagda och du behöver först få reda på vilken mask din häst lider av. Här kan du köpa Kollamasken för att enkelt ta reda på om din häst har mask och vilken avmaskning som är lämplig.
Har din häst fått mask?
Vissa parasiter, som en del maskar, kan ge din häst besvär som kolik, diarré och att de tappar vikt. Du kan ibland också se maskar eller maskägg i hästens avföring, beroende på hur stort angreppet är.
För att undvika att hästar får mask i magen är det viktigt att hålla en god hygien i betet, i hagarna och i stallet. Det är också viktigt att regelbundet testa hästarna för mask för att tidigt upptäcka parasiterna. Enklast görs det med ett träckprovstest, som Kollamasken.
Kollamasken finns att köpa receptfritt och kan användas på alla hästar, oavsett ålder. Det är enkelt att använda och instruktionerna är lätta att följa. Du samlar in ett prov från hästens avföring, lägger det i burken och skickar sen hela paketet för analys. Du får provsvaren inom ett par dagar och vet då också vilka parasiter din häst har. Kollamasken visar om det finns ägg från blodmask, spolmask, fölmask och eventuell springmask så du kan hitta rätt avmaskning för häst.
Rätt avmaskning för din häst
När du fått ett provsvar som visar att din häst har mask i magen kan du gå till din veterinär för att få ett recept på maskmedel. Veterinären vet vilket medel som ska användas för den parasit din häst har fått. Vanligtvis används ett preparat med Ivermectin.
Vanligtvis brukar det räcka att testa den yngsta och den äldsta hästen i stallet eller besättningen. Om dessa har mask i magen så kan man räkna med att de andra också har det. Parasiterna sprider sig lätt i hagen och kommer in med en redan infekterad häst. Därför är det extra viktigt att kolla om din häst har mask i magen innan du exempelvis ska byta stall.
Vanliga maskar hos hästar
Vanliga symtom hos hästar när de har mask är att de magrar av, får kolik, diarré och att ägg och mask syns i deras avföring. Deras aptit kan förändras och allmäntillståndet kan vara försämrat. Parasiterna är som mest aktiva under den varma årstiden, så det är klokt att exempelvis kolla före och efter sommarbetet.
Hästarna kan drabbas av flera olika sorters parasiter. Lilla blodmasken finns generellt alltid hos hästar, men i begränsad mängd. Avmaskning hos häst mot lilla blodmasken sker när EPG-värdet, alltså ägg per gram, överstiger 200.
Stora blodmasken och bandmask är två vanliga parasiter hos hästar. Avmaskning görs när du har fått ett provsvar som konstaterar att hästen har bandmask eller stor blodmask, oavsett mängd.
Mask hos föl och fölmask
Föl drabbas ofta av spolmask och kan ges regelbunden avmaskning. Detta görs vanligtvis när de är 8–10 veckor och 16–18 veckor. När fölet blivit äldre kan du med fördel göra regelbunden träckprovsanalys för att se om de har fått mask igen. Regelbunden testning gör att du inte behöver avmaska din häst eller ditt föl i onödan. Då minskar också risken för att parasiterna blir resistenta mot medlet.